Argyros Estate, opgericht in 1903, is het kleine familie wijngoed van de familie Argyros op het prachtige, wel bekende, vulkanische eiland Santorini. Al generaties lang maakt de familie hier wijnen van de lokale druiven van het eiland, zoals de Assyrtiko. In de loop der tijd is het bedrijf aardig uitgebreid en de kelders zijn volledig gemoderniseerd. De huidige wijnmaker en inmiddels de vierde generatie van de familie, Mattheos Argyros is er bovendien in geslaagd zijn wijnen te exporteren naar andere landen. Ook door wijncritici worden deze legendarische wijnen uitstekend ontvangen.
"Helaas zijn we dit jaar gedwongen om het Estate Argyros Assyrtiko Santorini niet vrij te geven voor de exportmarkten, als gevolg van de slechte weersomstandigheden die de afgelopen twee jaar heersten, en omdat de geproduceerde minimumhoeveelheden bij lange na niet voldoende zijn om aan de binnenlandse behoeften te voldoen.
Maar er is ook uitstekend nieuws.
In eerste instantie, na de afwezigheid van 2021, maakt Cuvee Monsignori zijn nadrukkelijke comeback op de markt van de geweldige oogst van 2022, die de beste is die we in ons geheugen hebben. In 2022 verliep alles absoluut soepel en gunstig, van het ontwaken van de wijnstokken tot de bloei en de oogst. Alles werkte als een goed afgestemde klok en de wijnen van 2022 zijn, zonder enige overdrijving, wijnen die hun stempel op de geschiedenis zullen drukken. Cuvee Monsignori 2022 is een "extreme" wijn, omdat hij de uniciteit van Santorini benadrukt en de grootsheid van de oudste wijngaard op het eiland weerspiegelt, met planten die af en toe ouder zijn dan 300 jaar. Intense vulkanische mineraliteit, elegantie, rijkdom en adel vormen een geweldige wijn met een stalen structuur en scherpe zuurgraad en een groot verouderingspotentieel. Santorini's Assyrtiko op zijn volle potentieel en een wijn waar we echt trots op zijn.
Dan markeert 2025 de release van een nieuwe wijn, die we al lang plannen: Cuvee Palatia 2023 die als vierde lid aan de Cuvee-serie wordt toegevoegd en het is geen geheim dat de hele filosofie van Estate Argyros zich de komende jaren op deze serie zal richten. Deze wijn is een combinatie van 7 verschillende wijngaarden (Kastana, Kavalieros, Vassalia, Louros, Ftelos, Kamarades, Agios Ioannis) die Assyrtikos opleveren die, paradoxaal genoeg, dezelfde gemeenschappelijke deler hebben: rondheid en generositeit. Strikte sortering, eerst in de wijngaard en vervolgens in de moderne optische sorteermachine. Fermentatie met inheemse gisten die het karakter van het eiland en Assyrtiko niet veranderen, afwezigheid van malolactische gist en rijping met fijne droesem in roestvrijstalen tanks gedurende 9 maanden met frequente batonnage. Het resultaat is een prachtige wijn, een andere uitdrukking dan de rest van de Cuvees (dit is het doel van deze serie, om verschillende weergaven van Santorini's terroir te hebben). Cuvee Palatia heeft de karakteristieke vulkanische toespelingen van Santorini, de hoge zuurgraad van Assyrtiko, de goed opgemerkte zoutheid en een speciale sappigheid in de mond."
Op dit moment hebben wij deze twee wijnen nog niet in ons assortiment maar we verwachten deze wel te gaan ontvangen. U kunt onze website in de gaten houden voor het laatste nieuws.
wit, droog, 90% assyrtiko, 5% athiri & 5% aïdani
De wijnstokken worden gesnoeid en droog gekweekt. Druiven worden in augustus met de hand geplukt. Elk druivenras wordt apart gevinifieerd in roestvrijstalen tanks, om de unieke, verse fruitsmaken te behouden. Na de gisting worden de wijnen gemengd voor het bottelen. Licht en evenwichtig, met een koele mineraliteit en verfrissende zuren. De relatief hoge zuurgraad van Assyrtiko geeft dit gemakkelijk drinkbare wit een frisse frisheid. Geweldig met vis en zeevruchten, pasta en licht gevogelte
€ 14,50
incl. btw excl. verzendkosten
Gratis verzending naar de volgende landen: Meer tonen Laat minder zien
wit, droog, 100% assyrtiko
Deze wijn zal vanwege de slechte weersomstandigheden dit jaar niet geëxporteerd worden naar het buitenland.
Argyros Estate is een enkele rassenwijn van de Griekse erfgoeddruif Assyrtiko. 80% fermenteert afzonderlijk in roestvrijstalen vaten, terwijl de andere 20% 6 maanden verouderd in Franse eiken vaten. De discrete aanraking van het hout benadrukt de aardse kenmerken van de Assyrtiko-druif. Geel van kleur, met delicate aroma's van citrusvruchten en mineralen. Volledige lichaam, evenwichtige zuurgraad en lange afdronk.
Estate Argyros Assyrtiko is al vele malen beoordeeld met meer dan 92 Robert Parker-punten, waaronder de uitstekende 94/100 en 95/100
Combineer het met vette vis, gevogelte, varkensvlees en gerookte kaas.
€ 23,50
incl. btw excl. verzendkosten
Gratis verzending naar de volgende landen: Meer tonen Laat minder zien
80% assyrtiko, 10% aidani, 10% athiri
De jongste Vinsanto van Estate Argyros, die laat zien wat jeugd is voor zo'n wijn. Een strikte selectie van buitensporig oude Assyrtiko-, Aidani- en Athiri-wijngaarden in Episkopi, minimaal tweehonderd jaar oud, speciaal bestemd voor deze stijl. Geoogst op een zeer diepe rijpheid, bijna een maand na de belangrijkste plukdatum, wat waanzinnig lage opbrengsten oplevert. De druiven worden tien dagen in de zon gedroogd, natuurlijke gisting en drie jaar rijping vindt plaats in oude betonnen vaten, met een extra rijping van vier jaar in oude houten vaten. Een weelderige wijn, met fruit op de voorgrond. Klaar om te drinken bij release, maar kan vrijwel onbeperkt op fles rijpen. De uiteindelijke opbrengst hiervan zou bijna 75 ml per vierkante meter wijngaard bedragen.
€ 35,00
incl. btw excl. verzendkosten
Gratis verzending naar de volgende landen: Meer tonen Laat minder zien
80% assyrtiko, 10% aidani, 10% athiri
De meest volwassen en toch doorschijnende Vinsanto van Estate Argyros. Een strikte selectie van buitensporig oude Assyrtiko-, Aidani- en Athiri-wijngaarden in Episkopi, minimaal tweehonderd jaar oud, speciaal bestemd voor deze stijl. Geoogst op een zeer diepe rijpheid, bijna een maand na de belangrijkste plukdatum, wat waanzinnig lage opbrengsten oplevert. De druiven worden veertien dagen in de zon gedroogd, natuurlijke gisting en drie jaar rijping vindt plaats in oude betonnen vaten, met een extra rijping van zestien jaar in oude houten vaten. Een intense, diepgaande wijn met een adembenemende complexiteit. Klaar om te drinken bij release, maar de tijd kan dit niet vernietigen. De uiteindelijke opbrengst hiervan zou bijna 60 ml per vierkante meter wijngaard bedragen.
€ 63,00
incl. btw excl. verzendkosten
Gratis verzending naar de volgende landen: Meer tonen Laat minder zien
rood, droog, 90% mandelaria, 10% mavrotragano
Elk druivenras wordt apart gevinifieerd in roestvrijstalen tanks. Zodat de unieke, verse fruitsmaken kunnen worden behouden. Na de gisting worden de wijnen gemengd en gedurende 6 maanden gerijpt in Franse eikenvaten. Fruitige wijn met een zachte, pittige en geroosterde achtergrond. Die is afkomstig van het kleine percentage mavrotragano. De fijne tannines maken dit een uitstekende wijn voor alle vleesgerechten
€ 14,50
incl. btw excl. verzendkosten
Gratis verzending naar de volgende landen: Meer tonen Laat minder zien
rood, droog, 100% mavrotragano
Typische rode vinificatie, veroudering in Franse eiken vaten gedurende 18 maanden. De druiven zijn lang en vlezig, met heldere kleuren, met een dikke schil en krokant. Helderrode kleur met aroma's van kruisbes en kers. Zachte tannines. Uitstekend gepaard met rood vlees, pittige maaltijden en rode saus.
€ 32,00
incl. btw excl. verzendkosten
Gratis verzending naar de volgende landen: Meer tonen Laat minder zien